English
Search icon
18 Ноември 2022, петък

ДЗИ: застраховки от разстояние, посредством отдалечената идентификация и подписване от БОРИКА

ДЗИ: застраховки от разстояние, посредством отдалечената идентификация и подписване от БОРИКА

Застраховките от различно естество придобиват все по-голямо значение в ежедневието ни, затова удобството да се заявяват бързо, лесно и удобно се превръща във важен елемент от потребителското изживяване, а сключването на застраховка от разстояние спестява и ценно време.

Лансираната онлайн платформа на застрахователна компания ДЗИ улеснява потребителите не само в получаването на подходяща оферта, но и в сключването на застраховка "Гражданска отговорност", "Помощ при пътуване" или застраховка "Имущество". Подаването на известие за щета и проследяването на статуса ѝ също част от възможностите на платформата. За улеснение на потребителите е налична и опцията за Чат на живо, което позволява лесно и удобно от комфорта на дома да се получи желаната информация.

Независимо, че се сключват от разстояние, застраховките трябва да отговарят на изискванията на Кодекса за застраховането, според който застрахователният договор  може да бъде сключен или по класически метод с мокър подпис на хартия, или с Квалифициран електронен подпис (КЕП). За да отговори на законовите и нормативни изисквания, ДЗИ избра да интегрира услугите по УЕБ идентификация и подписване с еднократен облачен електронен подпис от БОРИКА в своя процес по издаване на онлайн застраховки. Електронната идентификация позволява удостоверяване на самоличността без физическо присъствие и спестява време от посещение на физически офис на застрахователя. Чрез нея може да се заявяват електронни услуги 24/7, независимо от мястото и работното време.

За да бъде идентифициран електронно, е необходимо потребителят да притежава камера, интернет връзка, валиден документ за самоличност и облачен квалифициран електронен подпис, т.нар. ОКЕП. Технологичното решение на БОРИКА - мобилното приложение B-Trust Mobile – предлага подписът да бъде издаден на момента, само чрез мобилен телефон и заснемане на документ за самоличност и селфи. Удобството се крие в това, че инсталирайки веднъж приложението B-Trust Mobile, няма да се налага потребителят да се идентифицира отново в следващите случаи, когато желае на ползва електронни услуги на ДЗИ, или другаде.

Наред с мобилното приложение B-Trust Mobile, отдалечената идентификация може да се осъществи и чрез браузър на настолен компютър или мобилно устройство. Този начин на идентификация, е подходящ за потребители, които при заявяването на онлайн застраховка, не желаят да инсталират приложения от различно естество. Независимо от избрания метод, електронната идентификация се осъществява лесно и интуитивно, и отнема само няколко минути. А онлайн процесът, предоставян от ДЗИ и БОРИКА, гарантира сигурност и спазване на установени стандарти и законови изисквания.

При заявяване на онлайн застраховка в портала на ДЗИ документите се подписват чрез облачен квалифициран електронен подпис. ОКЕП е стъпка напред спрямо познатия електронен подпис на хардуерен носител. Той може да бъде положен от всяко място и по всяко време само през мобилно устройство, без наличието на хардуерен носител и при високо ниво на сигурност.

За създаването на личен електронен подпис дистанционно, е необходимо да се изтегли приложението B-Trust Mobile. Ето какви са стъпките след това:

  • Задаване на парола - приложението ще изиска от потребителя да зададе парола, която ще се използва за вход;
  • Валидиране на актуален имейл адрес - след като се въведе актуален имейл адрес, в личната си поща потребителят получава уникален код за потвърждение. Необходимо е да се въведе коректно кода, за да продължите напред;
  • Валидиране на телефонния номер - приложението ще поиска от потребителя валиден и притежаван от него телефонен номер, на който ще получи SMS с уникален код;
  • Заснемане на документ за самоличност и селфи;
  • Издаване на облачен КЕП – вече притежавате личен електронен подпис.

Повече за ОКЕП можете да прочетете ТУК.

Повече информация за застрахователните продукти на ДЗИ можете да намерите в сайта на компанията.

Други новини

На 28 март, четвъртък, търговският офис на БОРИКА в Добрич ще бъде с ограничени функции
27 Март 2024, сряда

На 28 март, четвъртък, търговският офис на БОРИКА в Добрич ще бъде с ограничени функции

Офисът няма да обслужва клиенти от 08:30 до 17:00 ч., поради планирано прекъсване на електрозахранването в района...

Научете повече
Безплатни практически курсове за родители по първа помощ организират Фондация “Нашите недоносени деца” и БОРИКА
25 Март 2024, понеделник

Безплатни практически курсове за родители по първа помощ организират Фондация “Нашите недоносени деца” и БОРИКА

Вече са отворени записванията за първия курс, който ще се проведе на 11 април...

Научете повече
Български форум за превенция от измами обедини финансовата общност у нас
20 Март 2024, сряда

Български форум за превенция от измами обедини финансовата общност у нас

БОРИКА бе инициатор и домакин на специалното събитие, което даде старт на инициативата...

Научете повече

Свържете се с нас

Централно управление

София 1612
бул. "Цар Борис III" №41
и-мейл: office

Вижте всички офиси



Последвайте ни:

Имате запитване

Captcha Image
Вашето запитване беше изпратено успешно!
Въвели сте некоректни данни. Моля, опитайте отново!


* Всички полета са задължителни