English
Search icon
22 Февруари 2021, понеделник

Ваня Ганева пред в. Банкеръ: Националната платежна инфраструктура е готова за незабавните плащания

Ваня Ганева пред в. Банкеръ: Националната платежна инфраструктура е готова за незабавните плащания
Ваня Ганева пред в. Банкеръ: Националната платежна инфраструктура е готова за незабавните плащания

- Преди година обявихте началото на проекта за незабавни плащания в България. Какво се случи в този период и докъде се разви проектът?

Да, точно преди година обявихме, че стартираме проект на БОРИКА за незабавни плащания в България. Този проект е стратегически, обхваща цялата банкова общност и има за цел да усъвършенства платежната система БИСЕРА 6 в посока предоставяне на по-удобни, бързи и икономически ефективни платежни услуги. Тази една година не бе никак лесна. Бих казала година на предизвикателствата, но независимо от ситуацията, успяхме да изпълним работата, която бяхме планирали.

Проектът обхваща няколко основни етапа, най-важен от които е изграждане на националната платежна инфраструктура, която ще позволи доставчиците на платежни услуги в страната да предоставят на своите клиенти нова услуга, свързана с незабавни кредитни преводи в левове в рамките на 10 секунди, на базата на изискванията на SEPA схемата за незабавни кредитни преводи (SCTInst). Именно това беше основната ни задача през 2020 г.

Успешно приключи етапът по избор на решение за внедряване на национална платежна инфраструктура за незабавни плащания, подписахме съответните договори. Към днешна дата тази платежна инфраструктура е налична. В момента извършваме тестове с няколко пилотни участници - предимно банки. С останалите участници сме в процес на планиране на сроковете за включването им в проекта.

- Създаде ли се в това време благоприятна регулаторна среда и какво предстои да се случи?

Ключов момент е нормативната уредба. Правилата на платежната система БИСЕРА 6, както и приложенията към тях бяха съгласувани с банковата общност и утвърдени от Съвета на директорите на БОРИКА в края на миналата година.

Промените в Закона за платежните услуги и платежните системи също са вече факт. Очакваме съвсем скоро да бъде утвърдена и подзаконовата нормативна уредба, с което на практика се слагат основите касаещи незабавните плащания. На следващия етап, при успешни тестове с пилотните банки, след 01.04.2021 г., което е и официалния старт на услугата за България, можем да стартираме незабавните плащания и в реална среда. Знаете, че схемата е местна, т.е. незабавните плащания ще са в лева, за суми до 100 000 лева.

Много важен момент е и прехвърлянето на пакетните плащания – тези, с които в момента работим - от старата към новата система, което ще позволи да се подобрят услугите към крайните клиенти.

Включването на допълнителни услуги в обхвата на проекта значително улеснява доставчиците на платежни услуги. Те биха могли да отговорят на изискванията в един по-скорошен порядък с оптимални ресурси от тяхна страна. Например, платежната услуга ще бъде достъпна 24 часа в денонощието и през всички календарни дни на годината. Банките, които не разполагат с такава функционалност, биха могли да използват Stand-In модула на БОРИКА, който ще позволи извършването на незабавно плащане в лева, в съответствие със SEPA схемата за незабавни плащания на Европейския платежен съвет. Други допълнителни услуги, които ще предложим на банките, са свързани с превенция от измами, както и борба с прането на пари - те също са част от проекта.

Ключов момент е въвеждането на услугата превод на пари към телефонен номер, нещо което беше планирано за 2022 г., но поради големия интерес от страна на участниците го изтеглихме напред във времето. За да извърши кредитен превод, няма да е необходимо клиентът да знае сметката на лицето, на което ще изпраща пари, а ще е достатъчно да знае неговия телефонен номер. Стремим се да създадем ново клиентско изживяване, предоставяйки удобства на крайните клиенти и удовлетвореност от лесното използване на услугата.

За следващата година сме планирали развитието на проекта в посока да се осигури възможност за плащане в търговски обекти, онлайн или във физически обекти - посредством мобилно приложение, с QR код или NFC, което ще донесе допълнителни ползи за крайните клиенти.

- Къде е България на европейската карта на незабавните плащания?

Въвеждането на електронни плащания в лева с незабавен или близък до незабавния ефект, в синхрон с единния европейски стандарт и с обработка 24/7, ще позволи безпроблемно адаптиране на платежна система БИСЕРА6 към получаването и нареждането на плащания в евро зоната с оглед бъдещото приемане на страната ни в Европейския паричен съюз.

Европейското законодателство позволява и междувалутни незабавни плащания, чрез включването на валути, различни от еврото в услугата за незабавни плащания. През 2020 г. това стана с шведската крона. Така, че посоката е ясна и връщане назад няма. Крайната цел е оперативна съвместимост и осигуряване на достижимост, така че всеки един доставчик на платежни услуги, който е участник в платежната система БИСЕРА6 да предостави възможност на своите клиенти да получават незабавни плащания.

- Може би е малко рано за прогнози, но все пак какви са очакванията за обема плащания, които ще преминават като незабавни?

Наблюдаваме бързите темпове, с които навлизат незабавните плащания в другите европейски държави и съм оптимист, че в България този процес ще се случи по аналогичен начин, не само защото бизнеса го иска, но и защото БОРИКА ще улесни технически и функционално, в максимална степен, доставчиците на платежни услуги, така че да преминат безпроблемно по този път.

- Макар че е търговска политика на всяка банка, ми се иска да ви попитам за таксата, която ще се начислява за извършване на незабавно плащане...

Окуражаваме банките да подхождат внимателно към тази такса.

Въз основа на изготвения финансов модел в края на миналата година беше утвърдена тарифната политика на БОРИКА по отношение на новата услуга. Направихме нужното услугата за незабавни плащания да бъде по-евтина към доставчиците на платежни услуги спрямо стандартния кредитен трансфер. Иска ми се да вярвам, че банките ще подходят внимателно при въвеждането на таксата за незабавни плащания към техните клиенти, така че по подобен начин да стимулират навлизането на „новото нормално плащане“.

Източник: banker.bg

Други новини

Мирослав Вичев - гост в предаването Кариера на телевизия Euronews Bulgaria
5 Май 2022, четвъртък

Мирослав Вичев - гост в предаването Кариера на телевизия Euronews Bulgaria

Пред екипа на телевизията той споделя своята визия за успешното управление, формулата на успеха, предизвикателствата в професионален план...

Научете повече
Р. Димитров пред в. КАПИТАЛ: Аутсорсинг услугите за картови плащания намаляват разходите на финансовите институции
29 Април 2022, петък

Р. Димитров пред в. КАПИТАЛ: Аутсорсинг услугите за картови плащания намаляват разходите на финансовите институции

Какви иновативни аутсорсинг услуги предлага БОРИКА на своите клиенти от банковия сектор и какви са последните тенденциите, разказва директор "Карти и терминали" в...

Научете повече
Промяната в нагласите е ключов момент в дигиталната трансформация на административно обслужване
26 Април 2022, вторник

Промяната в нагласите е ключов момент в дигиталната трансформация на административно обслужване

За предизвикателствата пред общините при предлагането на цифрофи услуги за гражданите и как БОРИКА улеснява процеса на дигитализация в общините чете в статията на Национално сдружение на общините в България - НСОРБ...

Научете повече

Свържете се с нас

Централно управление

София 1612
бул. "Цар Борис III" №41
и-мейл: office

Вижте всички офисиПоследвайте ни:

Имате запитване

Captcha Image
Вашето запитване беше изпратено успешно!
Въвели сте некоректни данни. Моля, опитайте отново!


* Всички полета са задължителни