English
Search icon
20 Юли 2023, четвъртък

Четири самотни майки продължават да отглеждат децата си у дома

Четири самотни майки продължават да отглеждат децата си у дома

Наскоро БОРИКА подкрепи основната дейност на фондация „Надежда и домове за децата – клон България“, като чрез предоставеното дарение подпомогна 4 самотни майки от София и Софийска област в отглеждането на техните деца. Финансовата подкрепа е от изключителна важност за тях и идва в момент, когато майките трудно се справят с ежедневните си проблеми, а това може да повлияе негативно върху развитието на децата.

Работата на „Надежда и домове за децата – клон България“ е свързана с предотвратяване на  настаняване на деца в институции. През последните години институцията се утвърждава като лидер в прилагането на активна семейна подкрепа при семейства с деца. Целта на организацията е децата да живеят в семейна среда и да бъдат намерени алтернативи за децата в институции.

Най-застрашените от изоставяне са деца на самотни майки с ограничени финансови възможности.  При работата с тях е необходимо да се използват всички ресурси на общността. Освен храна, дрехи, обувки е нужна и чисто физическа и емоционална помощ, които да помогнат на майката да работи и да има сигурни и постоянни доходи.

Историята на една от майките,  подпомогнати с дарението от БОРИКА, разказва Валерия Драганова, програмен координатор на „Надежда и домове за децата – клон България“

-        Гергана ме потърси, защото беше останала без работа, нямаше на кого да разчита да  гледа детето, закъсняваше с плащането на сметки и наема за жилището. Беше сама и объркана. Проблеми, с които се сблъскват много самотни майки. Когато проблемите станат повече от решенията и ако не са потърсили подкрепа, това може да доведе до настаняване на децата в институция, което води до травми и за майката, и за децата.

Какво направи за това семейство?

-        В „Надежда и домове за децата – клон България“ имаме богат опит и инструменти за овладяване на кризи в семейството. Тук първата ми работа беше да изясня какви са заплахите за детето и как да решим трайно проблемите, за да не се окажат на улицата и майката, и детето.

В какво вложихте средствата от дарението?

-        Оказаната подкрепа беше ключова за семейството. Без нашата намеса имаше реална опасност майката и детето да бъдат разделени. Освен оказаната морална подкрепа ежедневно, осигурихме хранителни продукти и заплатихме наеми за общинското жилище, в което живеят. Бяхме до семейството неотлъчно. Разговаряхме много и изградихме стабилни доверителни отношения. Ако не ги  бяхме подкрепили бързо  имаше опасност детето да бъде отнето от майката, а на нея щеше да и отнеме време да успее да се стабилизира финансово и да си го върне обратно. Това не се случи, защото инвестирахме в семейството за безопасна среда за живот.

Това достатъчно ли е?

-        Когато майката беше вече спокойна можехме да продължим с решаването и на другите семейни кризи. Проведохме много разговори с нея и дядото на детето, които дълго време не си бяха говорили, и успяхме да ги помирим. Този процес отне месеци, но е важно, че те успяха да намерят общ език в името на детето.

Какво спечели детето?

-        Дядото ги посещава всеки ден и помага финансово. Майката си намери работа на трудов договор, детето ходи на детска градина. Това нямаше как да се случи без помощта на дядото, който го води и прибира. Ако бяхме спрели само с материалната помощ, това щеше да има временен ефект и нямаше да има устойчивост. Благодарение на нашата дейност успяхме да мобилизираме нужните ресурси и сега детето ще расте обградено от обич, а семейството ще се справя с бъдещите предизвикателства. 

БОРИКА има изградени дългогодишни партньорства с редица водещи неправителствени организации у нас, с които регулярно реализира социални инициативи, свързани с осигуряването на по-добри условия за живот и образование на децата на България.

Други новини

На 19 април, петък, търговският офис на БОРИКА в Благоевград ще бъде с ограничени функции
18 Април 2024, четвъртък

На 19 април, петък, търговският офис на БОРИКА в Благоевград ще бъде с ограничени функции

Офисът няма да обслужва клиенти от 13:30 до 16:00 ч., поради планирано прекъсване на електрозахранването в района...

Научете повече
На 22 април, понеделник, търговският офис на БОРИКА в Русе ще бъде с ограничени функции
18 Април 2024, четвъртък

На 22 април, понеделник, търговският офис на БОРИКА в Русе ще бъде с ограничени функции

Офисът няма да обслужва клиенти от 08:30 до 16:30 ч., поради планирано прекъсване на електрозахранването в района...

Научете повече
На 11 април, четвъртък, търговският офис на БОРИКА във Варна ще бъде с ограничени функции
9 Април 2024, вторник

На 11 април, четвъртък, търговският офис на БОРИКА във Варна ще бъде с ограничени функции

Офисът няма да обслужва клиенти от 09:00 до 17:00 ч., поради планирано прекъсване на електрозахранването в района...

Научете повече

Свържете се с нас

Централно управление

София 1612
бул. "Цар Борис III" №41
и-мейл: office

Вижте всички офиси



Последвайте ни:

Имате запитване

Captcha Image
Вашето запитване беше изпратено успешно!
Въвели сте некоректни данни. Моля, опитайте отново!


* Всички полета са задължителни