English
Search icon
31 Декември 2019, вторник

Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...

Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...
Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...
Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...
Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...
Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...
Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...
Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...
Социална отговорност на БОРИКА: как и на кого помогнахме през 2019...

През 2019 компанията продължи да подкрепя неправителствени организации и активно да участва в инициативи, свързани с осигуряването на по-добри условия за живот и образование на децата на България. Затвърдихме партньорските си отношения със SOS детски селища България, фондация „Нашите недоносени деца“, инициативата “Българската Коледа“. Добавихме и нови партньорства с независимата международна организация „Конкордия“, национален фонд свети „Никола“ и фондация „Надежда за малките“.

SOS детски селища България

През февруари по време на официална церемония в Централния военен клуб, за трета поредна година, БОРИКА беше отличена с приза „Най-значим корпоративен партньор за 2018" в годишните награди на SOS детски селища България - „Едно семейство“.

През 2019 продължихме съвместния ни проект “Заедно с теб“, чието начало бе поставено през януари 2018 г. В хода на годината, проектът обхвана близо 200 деца и младежи в риск от цялата страна. Средствата, дарени от БОРИКА, бяха разпределени в две основни направления: 1) Индивидуална и групова работа със специалисти – психологически и логопедични консултации и 2) Развитие на умения и таланти и извънучебна дейност – закупуване на книги, ученически карти, тренировки по футбол, посещение на аквапарк, занимания конна езда.   

През месец април беше организирана вътрешна доброволческа акция сред служителите в подкрепа на абитуриентите от SOS детски селища България. В помощ на родителите и за да вдъхнем самочувствие на младежите, решихме да осигурим облеклото за бала на шестте завършващи училище деца. Шестте големи дирекции на Дружеството се мобилизираха и за борени часове събраха необходимата сума на дете, като дори я надхвърлиха многократно. Освен за облеклото и аксесоарите, успяхме да осигурим и средства за тържествата им.

Фондация „Нашите недоносени деца“

През 2019 г. БОРИКА продължи да партнира на фондация „Нашите недоносени деца“. През септември Дружеството и фондацията реализираха съвместна изложба под надслов „Родени герои – животът, който предстои“. Те бе посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние. Целта на изложбата беше да привлече вниманието на обществото към все по-актуалния проблем за недоносените деца. Тя се проведе на ключова локация - Моста на влюбените в София, радваше се на огромна посещаемост от софиянци и гостите на столицата, а амбицията на организаторите е през 2020 тя да гостува на всички големи градове в страната.

През декември в двата софийски офиса на дружеството, за втора поредна година беше организиран Благотворителен Коледен базар - „Подари мъничко вълшебство“. Всеки служител имаше възможност да допринесе за каузата, като си закупи Коледна декорация и подаръци, апетитни Коледни сладки и други артикули, изработени ръчно от доброволците на Фондацията. В рамките само на няколко часа беше събрана сума от над 2000 лв., която ще подпомогне дейността на центъра за недоносени деца „Малки чудеса“, открит през 2017  със средства, дарени от БОРИКА.

Проект „Игри за добрини“

През септември, за първа година БОРИКА, се включи в благотворителната инициатива „Игри за добрини“, която е част от колективната програма на Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН „Здрави на работа“. Проектът цели да покаже, че отговорните компании, доброто здраве на служителите, спортът и каузите могат да вървят ръка за ръка. За целта Мрежата организира спортни турнири, в които всяка участваща компания се бори за избрана от нея социална кауза. Футболният отбор на Дружеството игра благотворително, в името на каузата „Надежда за малките“.

Нови инициативи

През месец декември към списъка с благотворителни каузи добавихме още три, които считаме за значими и които подобряват условията на живот и образование на децата у нас. Това са:

Фондация „Надежда за малките“ - неправителствена организация, регистрирана през 1997 г. Фокус е грижата за най-малките - новородените изоставени бебета и малки деца в риск, които Отделите за закрила на детето и социалните служби настаняват в „Малките къщи“ – центрове за настаняване на деца от семеен тип, временно докато те бъдат върнати в родното им семейство, осиновени или поети от приемно семейство. В „Малките къщи“, в една уютна семейна среда, екипът се грижи за физическите и емоционалните нужди на всяко дете, за да расте като здрава и пълноценна личност. Средствата, дарени от БОРИКА, ще покрият нуждите им от парно, топла вода и консумативи през следващата година.

Национален фонд „Св. Никола“ - неправителствена хуманитарна организация, която вече 20 години подпомага деца-сираци и възрастни с умствени и физически увреждания. До момента НФ "Свети Никола" е работил и работи с 38 дома за сираци, инвалиди, специализирана болница за деца с церебрална парализа, старчески домове, детски логопедични градини, дом за незрящи деца и болници. Дарените от БОРИКА средства ще послужат за закупуване на бельо, топли зимни дрехи и обувки за децата, ще бъдат организирани Коледни тържества с подаръци и лакомства за децата.

Фондация „Конкордия“ - независима организация, работеща на международно ниво, която има за цел да помага на деца, младежи и семейства в нужда. Функционира в България от 2008 г., като предоставя социални, педагогически и психологически услуги за подобряване социализирането на децата и предотвратяване изоставянето и настаняването им в специализирани институции. Дарените от БОРИКА средства ще бъдат насочени в следните направления: извънкласна работа с педагог за начално и основно образование за деца и семейства в риск; образователни екскурзии за деца и младежи; употреба на интерактивни образователни платформи.

 „Капачки за бъдеще“

През 2019 г., благодарение на служителите, Дружеството продължи да допринася за благотворителната инициатива “Kaпачки за бъдеще”. Във всички офиси на компанията, включително и в търговските представителства в цялата страна, са поставени специални контейнери, в които се събират и изхвърлят пластмасови капачки от напитки, след което се предават в определените пунктове на фондацията.

Вътрешна социална инициатива

По повод 30-годишния юбилей на Дружеството беше организирано специално събитие за всички служители. Мероприятието се проведе с комплекс за винен и СПА туризъм Старосел. Програмата се състоеше от годишна среща с представяне на резултатите от предходните пет и приоритетите за предстоящите пет години и вечерно парти. Вечерта, по време емоционална церемония бяха раздадени специални отличия на най-дългогодишните служители на компанията.

Други новини

Търговският офис на БОРИКА в град Русе – с нова локация
10 Септември 2020, четвъртък

Търговският офис на БОРИКА в град Русе – с нова локация

От 14 септември клиентите на Дружеството ще бъдат обслужвани на адрес: ул. Александровска 97...

Повече
14 Август 2020, петък

На 21 август, петък, офисът на БОРИКА в Пловдив ще бъде с ограничени функции

Причината е планов ремонт в сградата и очаквани прекъсвания в електрозахранването в часовия интервал от 09.00 до 16.30 ч....

Повече
Абитуриентите от SOS детски селища Велико Търново – уверени и красиви с подкрепата на служителите на БОРИКА
29 Юни 2020, понеделник

Абитуриентите от SOS детски селища Велико Търново – уверени и красиви с подкрепата на служителите на БОРИКА

За втора поредна година служителите на БОРИКА обединиха усилия и средства, за да подпомогнат ...

Повече

Свържете се с нас

Централно управление

София 1612
бул. "Цар Борис III" №41
и-мейл: office

Вижте всички офисиПоследвайте ни:

Имате запитване

Вашето запитване беше изпратено успешно!
Въвели сте некоректни данни. Моля, опитайте отново!


* Всички полета са задължителни