English
Search icon
1 Юли 2024, понеделник

М. Вичев пред сп. Мениджър: Новата валута ще доведе до ръст в икономиката и подобряване на банковото обслужване

М. Вичев пред сп. Мениджър: Новата валута ще доведе до ръст в икономиката и подобряване на банковото обслужване

Господин Вичев, към момента БОРИКА в каква готовност е за преминаване към еврото?
Работата по подготовката за въвеждане на еврото започна доста отдавна съвместно с БНБ. Миналата година приключи проучването на всички платежни и информационни системи. Подготвихме банките за съвместна работа през тази година. В момента вървят интензивни тестове и работа по проектите, които са във финансовата сфера за миграция на платежните системи, картовите системи и всички други услуги, които предоставяме. Една от най-съществените задачи, която вече е в ход, е осигуряването на пълноценна платежна система в евро, която работи към всички европейски институции и системи. Тя беше лицензирана от БНБ и започна работа от 1 юни 2024 г. Продължаваме цялостното й изграждане, включително за незабавни плащания в евро към края на годината. Отсега БОРИКА осигурява инфраструктура, която голяма част от банките ползват за разплащане в евро на всеки клиент в България, а към края на годината вече ще има възможност и за незабавно плащане. Процесът на подготовка за преминаване към еврото ще приключи до есента на 2024 г. Всички банки участват с общи планове и графици за работа и съвместно с БНБ тестваме цялата платежна инфраструктура в евро.

Преди пълната замяна на лева с еврото кои са по-големите предизвикателства, които трябва да преодолеем?
Във финансовата сфера и за финансовата общност процесите са анализирани и огледани подробно. Предизвикателства може да има относно огромните обеми кеш в лева, които трябва да се съхранят и управляват от БНБ, както и относно разпращането на новите банкноти към всички участници. Логистиката е задача на банките и БНБ. Важно е да отбележа, че електронните търговци също участват в тестването съвместно с банките. Много компании предлагат възможността за електронни плащания и по всяка вероятност може да има някои текущи проблеми, когато дойде моментът за замяната на лева с еврото. Но на практика този вид системи и сега работят с няколко валути, затова не очаквам сериозни проблеми. Малко по-различно стои въпросът в индустрията, защото там не зная да има единни планове и обща организация за тестване и миграция на всички системи. За по-малките предприятия може би тестването ще е малко по-сложно и може да има места, където да няма чак такава готовност за отчитане и за работа в евро. По отношение на счетоводните системи – доколкото съм запознат, всички български доставчици се готвят адекватно за еврото. По отношение на гражданите, които имат сметки в български банки, до края на годината всичко трябва да е подготвено. Достъпът до банкноти ще бъде осигурен през банкоматите и банковите клонове директно към хората. Приспособяването и навикът за приемане на евро ще отнемат известно време, но това е правено на много места в Европа и няма да е пречка.

Какви са очакванията ви за влиянието на еврото върху българския бизнес в първите месеци от въвеждането му?
В момента има различни контролни процедури и процеси по отношение на това да няма излишна спекулация, допълнително помпане на инфлацията и изобщо спекулиране с новата валута. Ако тези мерки се приложат ефективно, би трябвало ефектът да е минимален. Поне в Хърватия опитът показва, че хората просто усещат какво става и реагират адекватно на всички спекулации. По отношение на готовността и работата в двете валути определено има някакво неудобство за всички участници и доста организационни неразбории, които могат да се случат, но за кратък период. Освобождаването от левовите банкноти може да стане много интензивно в момента, в който стане ясна крайната дата за приемане на новата валута. Основното натоварване ще е в шестте месеца преди смяна на валутата. Така поне се е случило на други места и така очакваме да стане и в България.

С навлизането на новата валута в икономиката може ли да очакваме ръст в оборотите?
Оборотите зависят най-вече от стокообмена и ползването на услуги у нас и в чужбина. Наличието на основна валута евро ще провокира повече разплащания. Еврото до голяма степен би трябвало да съдейства за ръстове в туризма и търговията. Като изключим изкуствения оборот, който ще се получи при подмяната на валутите, би трябвало да имаме оживяване и разширяване на всички трансакции, както и увеличаване на възможностите за правене на бизнес. И в момента имаме сериозен ръст на електронните трансакции – между 20% и 30% на година в България. Това е нормално, защото тръгваме от ниска база. Има още много потенциал за осветляване и за електронизиране на разплащанията. БОРИКА и банките постоянно създаваме условия за повече електронни трансакции в различни области на икономиката ни. Затова смятам, че оборотите на бизнеса ще се увеличават.

До какви ползи ще доведе трансформацията на финансовия сектор за крайните потребители?
След влизането ни в еврозоната Централната банка ще може да осигурява финансиране на търговските банки и за разлика от работата при Валутния борд ще се осигури по-голяма свобода, което ще доведе до раздвижване на паричния пазар. Ще се разширят възможностите за финансиране в евро, както и ще се осигурят по-добри условия за кредитиране. Банковите такси за трансакциите би трябвало да се адаптират и да се настроят към европейските, които са относително по-ниски. По този начин човек да може по-свободно да ползва банково обслужване в евро отвсякъде. Проникването и на други играчи на пазара, като например нови финтех компании, би трябвало да стане по-агресивно и условията за крайните клиенти да станат по-добри. В същото време нашите банки са достатъчно активни, а услугите, които предоставят, са дигитализирани. Това ще доведе до по-ожесточена конкурентна среда след навлизането на еврото, която очаквам да доведе в крайна сметка до по-добро обслужване за крайните клиенти и бизнеса.

Източник: сп. Мениджър

Други новини

С. Арсова пред сп. Мениджър: Дигитализацията изисква инвестиция, която бързо се отплаща
1 Юли 2024, понеделник

С. Арсова пред сп. Мениджър: Дигитализацията изисква инвестиция, която бързо се отплаща

Операторите се ориентират към bcard e-ваучерите, защото продуктът е по-евтин от аналогичните, лесен е за ползване, приема се навсякъде и покрива 100% от мрежата на терминалите на банките...

Научете повече
М. Вичев пред в. КАПИТАЛ: С участието на всички банки ще се разгърне потенциалът на незабавните плащания
24 Юни 2024, понеделник

М. Вичев пред в. КАПИТАЛ: С участието на всички банки ще се разгърне потенциалът на незабавните плащания

Пред екипа на в. КАПИТАЛ, се дискутират актуалните за финансовия сектор теми: навлизането на незабавните плащания у нас, мерките за предотвратяване на финансови измами...

Научете повече
М. Вичев и С. Арсова в предаваненто "Денят започва" на БНТ: Банковите карти - какво трябва да знаем за парите ни?
17 Юни 2024, понеделник

М. Вичев и С. Арсова в предаваненто "Денят започва" на БНТ: Банковите карти - какво трябва да знаем за парите ни?

Системата на БОРИКА се занимава с междубанковите рзплащания, обясни Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА...

Научете повече

Свържете се с нас

Централно управление

София 1612
бул. "Цар Борис III" №41
и-мейл: office

Вижте всички офисиПоследвайте ни:

Имате запитване

Вашето запитване беше изпратено успешно!
Въвели сте некоректни данни. Моля, опитайте отново!


* Всички полета са задължителни